Vaargebied Kroatië

Een van de mooiste bestemmingen voor een vaarvakantie in Europa met een kustlijn van 5835 km en 1185 eilanden waarvan er 67 bewoond zijn. De Adriatische zee is een van de schoonste en kalmste zeeën in Europa. Het ideale vaargebied voor zeiljacht huren, ook voor de beginnende zeiler.

De Adriatische zee is vernoemd naar Adria, een havenstad aan de italiaanse kust. De Adriatische zee, speciaal het oostelijke bestaat uit honderden eilanden, baaien, kliffen, grotten en is uniek in Europa. Het is een aantrekkelijk gebied om te cruisen met een jacht, motor of zeiljacht, en voor duikers door de bijzondere onderwaterwereld.

De Adriatische zee, Adriatic, bestaat uit het gebied tussen de Balkan en Apennine Peninsula. De Oosterlijke kust van Prevlaka tot kaap Savudrija behoort tot Kroatië met al zijn eilanden, inhammen en kliffen evenals het eiland Palagruza. De Kroatische zee is het ondiepst in Istrie, waar het niet dieper is dan 50 meter. Vanaf Pula wordt de zee langzaam dieper en veroorzaakt een lange smalle vallei onder water van het eiland Zirje richting Italië, deze wordt de Jabuka depression genoemd. Naar het zuiden toe wordt het snel dieper oplopend tot wel 1300 meter.

Getijden

In de Adriatische zee is een klein verschil tussen hoog en laagwater aanwezig. In het zuiden is het verschil enkele tiental centimeters, terwijl in noordelijke deel het verschil iets groter is. Het getijden verloop per maand wijkt af van het ons gebruikelijke verloop van 2x hoog en laagwater per dag gedurende elke maand. Gedurende volle maan en nieuwe maan bestaat het uit de het voor ons normale getijden verloopt twee maal per dag hoog en laag water. Echter tijdens de periode dat de maan alleen het eerste en laatste kwartier laat zien is er sprake van een maal hoog en laag water per dag. De getijden worden tevens beïnvloed door de luchtdruk, bij een luchtdrukverandering van 1 hPa zal het zeewaterniveau 1 centimeter veranderen. Gezien de kleine verschillen zijn deze echter niet interessant voor ons als duiker of schipper van een jacht om rekening mee te houden.

Stroming

Er is een zwakke stroming waar te nemen op de Adriatische zee. In smalle doorgangen en passages ( Pasman kanaal of de passage tussen Grebeni bij Dubrovnik) kan de stroming sterk zijn en dient men er rekening mee te houden. De gemiddelde stroom snelheid bedraagt ongeveer 0.5 knopen, maar kan op sommige plaatsen oplopen tot 4 knopen.

Zoutgehalte

Het zoutgehalte in de Adriatische zee is ongeveer 38.30 mill, dit houdt in dat er 38.30 g zout opgelost is in 1 kg water. In het Noordelijke deel van de Adriatische zee is het zoutgehalte iets lager dan in het midden en zuiden door de invloed/ uitstroom van de Po rivier.

Zeewater temperatuur

De Adriatische zee heeft een kenmerkend jaarlijks verschil in watertemperatuur aan de oppervlakte. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt op 11 graden. Gedurende de winter is de temperatuur het laagste ongeveer 7 graden, het komt echter bijna nooit onder deze temperatuur. In het voorjaar warmt de zee op tot ongeveer 18 graden. Gedurende de zomer warmt het water nog verder op en kan het wel 27 graden worden in het zuiden en Istrie.

Golven

De gemiddelde hoogte van golven op de Adriatische zee is rond de 0.5 en 1.5 meter. De golven tijdens een Sirocco zijn aanzienlijk hoger dan de golven ten gevolgen van een Bora. Dit alles heeft te maken met de richting van de wind en beschutting van de kustlijn.

meer weten over de Nationale parken: www.kornati.hr / www.npkrka.hr

Menu